Spraakafzien (liplezen)

Wat is Spraakafzien (liplezen)?

Heeft u problemen met het verstaan van spraak, ondanks een goed hoortoestel? Veel slechthorenden hebben hier last van. Spraakafzien, ook wel liplezen genoemd, kan hierbij het steuntje in de rug zijn. Door goed te letten op de mondbewegingen, de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van uw gesprekspartner, zult u diegene namelijk beter verstaan. Vooral in een lawaaiige omgeving kan spraakafzien een goede ondersteuning geven.

Bij communiceren maken we allemaal gebruik van wat we zien bij de spreker. Dit geldt zowel voor goed- als slechthorenden. Spraakafzien is dus iets wat we van nature al doen, maar bij de logopedist kunt u dit beter leren beheersen en daardoor zult u mensen beter verstaan.

Spraakafzien
Wat leer ik in de behandeling Spraakafzien?

Allereerst wordt het verschil in mondbeeld tussen de verschillende klanken besproken. Daarna wordt er geoefend met het herkennen van deze mondbeelden en het koppelen van een mondbeeld aan een klank. Dit wordt eerst met klanken geoefend, maar daarna ook in woorden, zinnen en korte teksten/gesprekjes. Daarnaast krijgt u tips hoe u de communicatie kunt verbeteren. Aan het einde van de behandeling bent u zich bewust van de verschillende mondbeelden en kunt u spraakklanken beter herkennen en onderscheiden. U kunt uw geleerde vaardigheden toepassen in woorden, zinnen en korte gesprekjes. U weet op welke factoren u moet letten voor een optimale communicatie. Hierdoor kunt u spraak beter afzien en daardoor beter verstaan. U zult voor het beste resultaat ook oefeningen thuis moeten doen.

Kosten en vergoedingen

Leren spraakafzien valt onder de logopedische behandeling en wordt in de meeste gevallen vergoed door uw verzekering. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of KNO-arts. Bespreek samen met uw arts of audicien, of logopedische behandeling voor u relevant is.