Stemhygiëne

Stemsparende maatregelen voor volwassenen

Verkeerd stemgebruik en stemmisbruik kunnen stemklachten veroorzaken. Bij stemmisbruik kun je ook voor een deel zelf de oorzaak aanpakken. Dit doe je middels stemhygiënische maatregelen. Dit zijn maatregelen die de gezondheid van de stem en de keel verbeteren:

  • Drink veel vocht, water of vruchtensap. Dit houdt het slijmvlies van de keel vochtig en helpt een kriebel verminderen.
  • Kuch en hoest zo weinig mogelijk. Veelvuldig hoesten en kuchen zorgt voor een overbelasting van het stemapparaat. Het slijmvlies raakt geïrriteerd en dat kan stemklachten veroorzaken.
  • Wees matig met alcoholhoudende producten en koffie. Deze producten drogen het slijmvlies uit. Drink liever wat meer water, thee of vruchtensap.
  • Vermijd zoveel mogelijk rokerige ruimtes. Als je rookt probeer hier mee te stoppen. Rook en roken zorgen voor een grote irritatie van het slijmvlies en kunnen stemklachten veroorzaken en in stand houden.
  • Voorkom een te grote stembelasting. Mocht je heel intensief je stem gebruikt hebben en je ervaart klachten, zorg dan voor voldoende stemrust daarna. Een aantal uren rust voor jezelf en je stem kunnen helend zijn.
  • Is het nodig om luid te spreken terwijl de stem dat niet goed aankan, zorg dan voor versterking. Laat desnoods een ander langer aan het woord zijn. Spreek voor grote groepen zoveel mogelijk door een microfoon.
  • Zuurbranden tast ook het slijmvlies in de keel en bij de stembanden aan. Heb je last van zuurbranden vraag dan aan de huisarts of hij kan doorverwijzen naar een diëtist. Een diëtist kan samen met u kijken waar het zuurbranden vandaan komt. Een dieetaanpassing kan wonderen doen. Soms is medicatie noodzakelijk. Zuurbranden kan ook voorkomen tijdens de slaap. Je merkt dan niet dat je hier last van hebt. Ondertussen worden de stembanden wel aangetast. Wees je hier bewust van. Kijk ook op www.maagzuur.nl.
  • Adem zoveel mogelijk door de neus.

Zie ook: Stemhygiëne voor kinderen