Afwijkende mondgewoonten

Voorkomen is beter dan genezen!

Speenzuigen, vingerzuigen en duimen (na het derde levensjaar), mondademen en nagelbijten zijn ongunstige gedragingen.
Maar welk effect kan dit hebben? Voor de gezondheid, de mond en de stand van de tanden is het belangrijk dat alle spieren in het mondgebied in balans zijn. Deze spieren oefenen namelijk kracht uit op de tanden en botten.
Spieren die hierin een belangrijke rol spelen zijn de tong, de lippen en de wangen. Wanneer deze krachten niet in balans zijn, kunnen de tanden anders gaan staan of de botten anders groeien. Wanneer zuurstof niet door de neus maar door de mond gaat, komen bacteriën, virussen gemakkelijk in de longen en wordt de lucht niet verwarmd. Hierdoor kan uw kind sneller ziek worden.
Zelfs bij hele jonge kinderen is het van belang ze correct te leren ademen. Afwijkend mondgedrag is gedrag dat kinderen zichzelf eigen maken, waardoor de balans van de spieren verstoort.
Als uw kind door zijn mond ademt, kan de tongpunt niet netjes bovenin net achter de achtertanden. De tong moet dan volledig in de mondbodem liggen. Hierdoor kan de bovenkaak niet voldoende druk krijgen om te groeien en de tong tegen de ondertanden gaan drukken. En zo zijn er nog tal van mogelijkheden waardoor de spieren in onbalans komen, wat uiteindelijk ook effect kan hebben op
de spraak.

Spenenboom

Afscheid van de speen nemen is vaak erg lastig en kan gepaard gaan met veel stress. Logopediepraktijk Oost Gelre heeft een goede oplossing voor dit probleem: De Spenenboom. De Spenenboom is een boom waar kinderen letterlijk hun speen in kunnen hangen. Bij de spenenboom hoort een leuk verhaal die ouders mee kunnen nemen naar huis om hun kind voor te bereiden. Hierdoor is het voor een kind eenvoudiger en begrijpelijker om afscheid te nemen van zijn/haar speen. Als ouder en kind er aan toe zijn om definitief afscheid te nemen van de speen, dan kan de speen worden opgehangen in de Spenenboom. Het kind mag een cadeautje uit de boom kiezen.
Kinderen die stoppen met duimen kunnen ook een cadeautje verdienen.